Hästskon – Eva Uhrbom

evauhrbom

Har alltid gillat hästar. Valde yrke för att kunna få rida på jobbet. Polis… Men inte blev det någon polisryttare av mig. När jag väl hamnade på den nio månader långa utbildningen till polisryttare så insåg jag att oj, vad väldigt stora dom är…

Hästbanan började annars som för vilken unge som helst, i stallet, det var 70-tal. Red på dessa stora hästar vecka ut och vecka in. Levde för häst och tänkte häst. Hade sköthäst, cykeln var en häst, kompisen var en häst, hade små plasthästar och stora plasthästar. Det blev en instruktörsutbildning av det intresset.

Men så 1985, då EM för islandshästar gick av stapeln på Tånga Hed i Vårgårda, blev jag inbjuden av en man att titta på dessa fantastiska hästar. Kärlek uppstod, inte bara till islandshästen utan även till mannen, i alla fall för en tid. Mannen ifråga blev årets islandshästryttare 1987 och jag fick leva ett traditionellt islandshäst liv med allt vad innebar av kurser, tävlingar, träningshästar, SM, NM, VM, import och försäljning, kuska land och rike runt med hästtransport bakom bilen. Verkligen jätte kul och lärorikt.

Men åren går och nya män och nya (islands)hästar dyker upp.
Idag bor jag med min brandman Jörgen och en massa barn på vårt lilla ställe i Floda. Där har vi en liten ridskola och uppfödning i mini skala. Även en massa andra djur har lyckats smyga sig in, kaniner, marsvin, undulater och givetvis några katter och en hund. Vi gillar Djur! Folk i vår omgivning känner till detta och kommer ibland med något litet djur, frågar snällt om vi kan ge det ett hem för att slippa avlivning… Givetvis får det lilla djuret bo hos oss.

Livet är idag mer traditionellt med vanligt (polis)arbete och hästintresset vid sidan om. Med andra ord inte tillräckligt mycket tid över för det man egentligen tycker allra bäst om. Tid för lite föreningsarbete blir det dock. Har arbetat i Gautis styrelse på olika poster och under olika år sedan slutet av 80-talet. I dag är både Jörgen och jag aktiva i Gautis styrelse. Det har gett många roliga bekantskaper.

Hästskon kastas nu vidare till:
Annika Nyström som är en alldeles nyfrälst islandshästfantast tillika en härlig människa som vi lärt känna.


Publicerat

i

av

Etiketter: